Lidt om surfcasting

Foto: Kristian Ørsted Pedersen

Hvad er vigtigt
Når du kaster med tunge lodder, skal du bruge slagline. Den er en forlængelse af din egentlige fiskeline. Slaglinen er kraftigere end fiskelinen, fx 0,60 slagline og 0,30 fiskeline. Slaglinen skal være to gange længden på din fiskestang plus et par omgange på spolen.Du binder de to liner sammen med en uni-knot.

Det er en knude du skal lære at binde.

På Youtube finder der flere gode instruktionsvideoer.

Fx  https://youtu.be/a3gH26kB2Rw og  https://youtu.be/azRsPJYCl9A

Der findes også taperet slagline, som er lidt dyrere end 10-15 meter o,60 mm nylonline. Fx. kan slaglinen være 0,30 mm i den tynde ende og 0,60 mm i den tykke ende. Slaglinen er 15 meter og med en almindelig blodknude, binder du din fiskeline sammen med slaglinen i den tynde ende.

En af fordelene ved taperet slagline, er at den går mere smidigt i gennem øjerne og så fanger knuden ikke så meget tang.

Link til side med mange forskellige knuder incl blodknuden: http://fiskeknuder.dk/

Vi anbefaler, at du bruger stænger på mindst 12 fod og med ideel kastevægt fra 100 gram og opad.

Vi anbefaler, at du bruger hjul, der kan rumme mindst 200 meter 0,30 mm nylon.

Vi anbefaler, at du beskytter din kastefinger. Det vil sige pegefingeren, når du bruger fastspolehjul og tommelfingeren, når du bruger multihjul. Et passende stykke cykelslange , bliver brugt af de fleste.

Hvilke forfang
Et almindeligt forfang har 2 kroge, der er bundet på hver sin flapper / tjavs. De kan købes i alle grejbutikker. De fås med og uden kulørte perler, og med og uden lod.

Disse forfang har intet med surfcasting at gøre! Brug dem kun til almindeligt molefiskeri.

Surfcastingforfang kan købes i flere af grejbutikkerne. Men bedst og sjovest er det, at lave dem selv.

Det særlige ved surfcastingforfanget er, at de beregnet til at kaste langt. Du kaster med lodder på 90 g. til 175 g. Her er det vigtigt, at hovedlinen på forfanget har samme tykkelse som slaglinen. Flapper / tjavsen, med de agnede kroge, bliver hægtet ind til hovedlinen, på nogle særlige krogholdere, når du kaster. Det gør forfanget strømlinet og beskytter samtidig dine orm mod, at blive flået af i kastet. Når forfanget rammer vandoverfladen frigøres krogene.

Dansk Surfcastingklub har på sin hjemmeside en oversigt med de mest almindelige forfang. To gode forfang er ”flapper-rig” og ”distance” som er de mest brugte. http://surfcastingklub.dk/display.asp?id=408

Også på Youtube finder du videoer, der viser hvordan du selv laver surfcastingforfang.

Ligesom med alle andre former for fiskeri, er detaljerne vigtige. De dimser du skal bruge til surfcastingforfang, kan du købe i nogle af grejbutikkerne, – prøv dig frem.

Hvilken agn
Den mest almindelige agn er børsteorm. De kan købes i grejbutikker rundt om i landet. Nogle steder sælger de også sandorm.

Begge orm er fantastiske, – alle fisk er vilde med dem.

Du kan også bruge andre agn, fx rejer og sild. Her er det en udfordring, at få agnen til at blive på krogen under kastet. Bruger du agnelastik, kan du sikre din agn under kastet.

På Youtube kan du finde mange videoer om agn til surfcasting og hvordan du agner din krog. Fx https://youtu.be/MmB4_DCDzAo

Hvor fisker jeg
En surfcaster er så heldigt, at han kan fiske på stort set enhver kyst.

Er det blæsevejr, finder den almindelige kystfisker et andet sted at fiske.

Det vil sige, at du har stort set stranden for dig selv og kan fange fisk, hvor ingen andre har lyst til fiske.

Foto: Jim Pedersen

Og fordi du kan kaste længere, kan du fiske på begge sider af revlerne.

Det siger sig selv, at fiske med surfcastinggrej fra molerne, er en fordel. Du kan kaste meget længere ud end alle de andre. Så hvis fiskene er langt ude, er det dig der fanger dem.

Hvilke fisk er mest almindelig at fange
Først og fremmest er det fladfisk. Det er skrubber, ising og rødspætter der er flest af.

Foto’s: Jim Pedersen

Men du kan også fange andre fisk. På Dansk Surfcastingklubs hjemmeside er der registreret 26 forskellige arter, fanget fra land på danske kyster. Du kan, via linket her, se hvilke arter der er fanget af medlemmerne. http://surfcastingklub.dk/display.asp?id=280

Link til Dansk Surfcastingklub.
 http://surfcastingklub.dk/

Du er velkommen til at skrive i ”forum”, når du har spørgsmål eller søger kontakt til medlemmer. I ”forum” har du også mulighed for at købe brugt grej. Surfcastinggrej er meget solidt, så stænger og hjul, går tit videre til ”den næste”.

Dansk Surfcastingklub er medlem af Danmarks Sportsfiskerforbund: https://www.sportsfiskeren.dk/lystfiskeri/fiskesektioner/surfcasterne

Knæk og bræk
Jim Pedersen, medlem af Dansk Surfcastingklub